Werkgevers willen gevluchte Oekraïners graag helpen. Daarom leeft de vraag of werkgevers gevluchte Oekraïners in dienst kunnen nemen. Kan dat?
Het personeelstekort in bepaalde sectoren, zoals de tuinbouw en de ICT, is daarnaast momenteel groot. Werkgevers onderzoeken daarom of zij gevluchte Oekraïners in dienst kunnen nemen.
Tijdelijke richtlijn biedt Oekraïners bescherming
Onlangs heeft de EU de Richtlijn Tijdelijke Bescherming geactiveerd. Hierdoor krijgen mensen die het conflict in Oekraïne ontvluchten, bescherming in de lidstaten van de Europese Unie. Ze kunnen een verblijfsvergunning in de EU aanvragen en krijgen toegang tot onderwijs en de arbeidsmarkt. Hierdoor hoeven Oekraïners geen asiel meer aan te vragen, om in Nederland te verblijven.
Geen tewerkstellingsvergunning meer nodig?
Het is voor de mensen uit de Oekraïne niet meer vereist om een tewerkstellingsvergunning te verkrijgen, voordat zij mogen gaan werken in Nederland. Zij zijn met terugwerkende kracht vanaf 4 maart jl. vrijgesteld van een tewerkstellingsvergunning. Wel moet twee werkdagen voordat wordt gestart met de werkzaamheden een melding worden gedaan bij het UWV. Als niet (tijdig) aan deze meldplicht wordt voldaan, dan kan een boete worden opgelegd op grond van de Wet arbeid vreemdelingen.
Wil je meer informatie over wat de mogelijkheden zijn. Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.
Groet,
Laura (Arbeidsjurist)