Wat betaal ik mijn werknemer tijdens de periode van ziekte?
Vanuit de wet bestaat er een loondoorbetalingsplicht bij ziekte van een werknemer gedurende 104 weken. In deze 2 jaar betaalt de werkgever minimaal 70% van het brutoloon van de zieke werknemer.
We zeggen minimaal 70% omdat veel cao’s de werkgever verplichten meer dan dit te vergoeden en ook in veel arbeidsovereenkomsten wordt onderling anders besproken.
In de praktijk zien wij vaak dat in een arbeidsovereenkomst wordt besproken dat de werknemer recht houdt op 100% van het loon gedurende het 1e ziekte jaar en vervolgens pas in het 2e ziekte jaar naar 70% terugvalt.
Cao’s verplichten werkgever meestal ook tot het doorbetalen van 100% het 1e jaar. Er zijn zelfs cao’s die ook het 2ejaar een verplichting tot 100% kennen.
Kortom, als werkgever ontkom je er niet aan om een zieke werknemer door te betalen bij ziekte.
Verzekeringsoplossing: het bovengenoemde risico kan verzekerd worden door middel van een verzuimverzekering. Deze verzekering biedt dekking voor 104 weken ziek zijn en rekening houdend met een door werkgever te kiezen eigen risicoperiode.
Zo kan de werkgever er bijvoorbeeld voor kiezen om pas na 6 weken ziek zijn van de werknemer een beroep te doen op de polis.
Naast de doorbetaling van het loon is de werkgever verplicht om mee te werken aan de re-integratie mogelijkheden van de werknemer. De kosten die hiervoor gemaakt worden, kunnen in veel gevallen ook voor vergoeding in aanmerking komen, altijd goed om dit met de adviseur te bespreken.
In principe worden alle werknemers die in dienst zijn bij werkgever verzekerd op de polis. Uitzondering zijn medewerkers die de AOW – leeftijd al bereikt hebben. Voor deze personen geldt er een loondoorbetalingsplicht voor 13 weken, maar zijn niet verzekerbaar. Oproepkrachten zijn ook een uitzondering. Er zijn verzekeraars die de mogelijkheid bieden om deze werknemers uit te sluiten van de verzekering. Met name in de Horeca wordt er veel gebruik gemaakt van deze mogelijkheid, daar worden de afwashulpen niet meeverzekerd.
Mijn werknemer heeft een kortlopend contact en gaat ziek uit dienst, wat nu?
Als werkgever is het mogelijk een werknemer aan te nemen voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor een jaar. Tijdens dit jaarcontract kan de werknemer ziek worden. Gedurende de ziekteperiode betaalt de werkgever het loon door, stel 6 maanden. Op het moment dat het contract afloopt kan het zijn dat de werknemer nog ziek is. Deze gaat dan ziek uit dienst.
Er blijft voor deze werknemer echter wel een recht op een loondoorbetaling gedurende de resterende periode. 104 weken minus de 6 maanden die al door de werkgever zijn vergoed.
De resterende 1,5 jaar van ziekte zullen door het UWV vergoed worden vanuit de Ziektewet.
Deze Ziektewet is als het ware een vangnet voor zieken zonder werkgever.
Let op! In sommige gevallen kan de uitkering die verstrekt wordt aan de zieke werknemer verhaald worden op de laatste werkgever. Laat je daar dan ook goed over adviseren.
Verzekeringsoplossing: Voor wat betreft het Ziektewet-risico behoeft de werkgever zich alleen tot een verzekeraar te wenden als de uitkering verhaald wordt op de werkgever. Hierbij kan gedacht worden aan met name de grotere werkgevers.
Mijn werknemer is na 104 weken nog steeds niet (volledig) hersteld, wat nu?
In de meeste gevallen zal een werknemer binnen de genoemde 104 weken hersteld en/of geïntegreerd zijn. Re-integratie kan bij de eigen werkgever en als dit niet mogelijk is kan re-integratie buiten het eigen bedrijf een goede oplossing zijn.
Maar wat nu als de werknemer na 2 jaar nog steeds (deels) arbeidsongeschikt is?
In dit geval volgt er een keuring door het UWV, door een arts en arbeidsdeskundige. Op basis van deze keuring wordt beoordeeld voor welk percentage de werknemer geschikt is om te werken (restverdiencapaciteit). Voor het overige percentage is de werknemer nog ziek.
Zodra de werknemer minder dan 35% arbeidsongeschiktis zal er geen uitkering vanuit de wet worden verstrekt. Werknemer blijft voor de overige uren in dienst of de werkgever vraagt een ontslagvergunning aan.
Verzekeringsoplossing: er bestaat een zogenaamde WIA – bodemverzekering. Deze vergoedt het percentage tot 35% ziek zijn. Over het algemeen is dit een extra dekking op de reguliere verzuimverzekering.
Werknemers die tussen 35% en 80% arbeidsongeschikt en werknemers die meer dan 80% arbeidsongeschikt zijn maar met zicht op herstelworden verklaard stromen de WGA in. Vanuit de WGA wordt er een uitkering verstrekt onder bepaalde voorwaarden. Werknemer kan voor het overige percentage in dienst blijven of bij een andere werkgever aan de slag gaan.
Verzekeringsoplossing: Voor wat betreft het WGA-risico aan de zijde van de werkgever behoeft de werkgever zich alleen tot een verzekeraar te wenden als de uitkering verhaald wordt op de werkgever. Hierbij kan gedacht worden aan met name de grotere werkgevers.
Laatste categorie zijn de werknemers die meer dan 80% arbeidsongeschikt zijn en geen zicht hebben op herstel. Zij stromen de IVA in en zullen 75% van het laatste verdiende loon uitgekeerd krijgen (dagloon). De uitkering is echter wel gemaximeerd tot het max. jaarloon (€ 59.706 in 2022).
Deze werknemer zal uit dienst gaan en er bestaan dan geen verplichtingen meer vanuit de werkgever richting werknemer.
Verzekeringsoplossing: aan de zijde van de werkgever bestaat er geen financieel risico, hierdoor zijn verzekeringen ook niet benodigd.
Mijn werknemer loopt inkomensverlies op, wat kan de werkgever aan doen?
Zoals in het vorige hoofdstuk besproken zijn er diverse situaties waarin de werknemer (deels) arbeidsongeschikt is en een uitkering zal krijgen. Deze uitkering zal nooit het volledige loon van de werknemer bedragen, hier ontstaat een inkomensverlies op.
Dit risico is nog groter voor werknemers die een salaris verdienen dat hoger is dan het max. jaarloon (€ 59.706 in 2022). Uitkeringen worden tenslotte afgetopt op dit jaarloon. Alles wat de medewerker daarboven verdiende zal niet worden vergoed.
Het risico van inkomensverlies is een risico voor de werknemer, maar voor de werknemer vrijwel niet te verzekeren. In sommige Cao’s wordt dit risico echter wel bij de werkgever neergelegd en is de werkgever verplicht dit risico te verzekeren.
Vanuit goed werkgeverschap hebben rechters al meerdere malen geoordeeld dat het risico van inkomensverlies door werkgever gedragen dient te worden. Er is zelfs sprake van een informatieplicht vanuit de werkgever, deze dient werknemers goed te informeren over dit risico.
Kortom, een risico waar de werkgever zich goed over moet laten adviseren.
Verzekeringsoplossing: werkgevers kunnen dit risico collectief verzekeren voor de werknemers. Omdat er collectief verzekerd wordt zullen er geen gezondheidsvragen gesteld worden aan de betreffende werknemers. Hierdoor is het vrij eenvoudig voor een werkgever om deze voorziening te treffen. Deze voorziening kan als secundaire arbeidsvoorwaarde worden aangeboden aan het personeel, waarbij de werkgever de premie voor rekening neemt. Ook is het mogelijk de premie door te belasten aan de werknemers. Werknemers krijgen dan de mogelijkheid om wel/niet mee te doen aan deze regeling.
Mijn werkneemster is zwanger, hoe is dit geregeld?
Een zwangere werkneemster heeft recht op zwangerschapsverlof van 16 weken. Het loon van deze medewerker wordt vergoed door het UWV en komt daardoor niet voor rekening van de werkgever.
Naast het normale zwangerschap – en bevallingsverlof kan de werkneemster uitvallen door ziekte verband houdend met de zwangerschap. Dit verzuim is gerelateerd aan de zwangerschap en hierdoor komt ook dit verzuim voor vergoeding in aanmerking bij het UWV.
Het verzuim van mijn werknemer vloeit voort uit een ongeval, wat nu?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een medewerker kan betrokken raken bij een ongeval, zowel in privétijd als tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Er zijn beroepen waarbij het risico op een ongeval groter is dan bij anderen, bijvoorbeeld de bestuurders van een vorkheftruck.
Binnen een aantal Cao’s zijn verplichtingen opgenomen richting werkgever om een voorziening te treffen welke een financiële vergoeding verzorgen bij een ongeval.
Wanneer een derde partij verantwoordelijk is voor het ongeval bestaat er verhaalrecht op de veroorzaker. De loondoorbetaling kan verhaald worden maar ook de persoonlijke schade van de betrokken medewerker.
Verzekeringsoplossing: vanuit het goed werkgeverschap is het aan te raden om een collectieve ongevallenverzekering te sluiten voor het personeel. Zoals gezegd, bepaalde Cao’s kennen zelfs een verzekeringsplicht. De collectieve ongevallenverzekering is zeer eenvoudig af te sluiten polis tegen relatief lage premies. De meeste polissen bieden een uitkering ineens bij overlijden en een uitkering ineens bij blijvende invaliditeit.
Werknemer komt te overlijden, wat je regelen achterblijvende partner?
In de wet is geregeld dat na overlijden van een werknemer de werkgever verplicht is een eenmalige uitkering aan de weduwe/weduwnaar te doen van minimaal 1 maandsalaris inclusief vakantiegeld. Veel Cao’s en arbeidsovereenkomsten hebben geregeld dat deze eenmalige uitkering hoger is, vaak zien we een uitkering van minimaal 3 maanden voorbijkomen.
Na het overlijden van de medewerker kan er bij de achterblijvende partner een inkomensverlies ontstaan wat tot vervelende situaties kan zorgen binnen het gezin van de overleden medewerker.
Dit laatstgenoemde risico is in sommige Cao’s benoemd, maar is in veel gevallen een onderbelicht risico. Het is verstandig hier over te spreken met een adviseur.
Verzekeringsoplossing: De eenmalige uitkering die bij overlijden gedaan dient te worden is in de meeste gevallen als extra dekking opgenomen op een ziekteverzuimverzekering.
Het tweede genoemde risico, het inkomensverlies van de achterblijvende partner, kan vrij eenvoudig verzekerd worden door middel van een nabestaandenverzekering. Vanuit goed werkgeverschap is het verstandig hierover na te denken en dit als optie voor een secundaire arbeidsvoorwaarden op te nemen.
Meer informatie of advies?
Wil je meer informatie of advies? Neem dan contact op met Barbara Stoopman, Directeur Verzekeringen, telefoonnummer 088-0124747 of stuur Barbara een e-mail.