Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manier eindigen. In sommige gevallen hebben werknemers bij de beëindiging van hun arbeidsovereenkomst recht op een beëindigingsvergoeding. Lees hier vier vragen en antwoorden over ontslag en een eventuele vergoeding.
1. Kan ik de dienstverbanden van mijn werknemers gewoon opzeggen als ik mijn bedrijf beëindig?
Nee, dat kan niet zomaar. Ook als een werkgever zijn bedrijf beëindigt, moet hij de geldende ontslagregels in acht nemen. Dat betekent dat hij ofwel met zijn werknemers afspraken moet maken over de beëindiging van hun arbeidsovereenkomsten of dat hij het UWV toestemming moet vragen om de arbeidsovereenkomst(en) op te mogen zeggen.
Meest praktisch en snel is het natuurlijk om te kijken of de werknemers willen instemmen met beëindiging van hun dienstverband. Als dat lukt, dan moeten de afspraken, onder andere over de einddatum, de eindafrekening en een eventuele beëindigingsvergoeding, schriftelijk worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Een rechter of het UWV hoeft in dat geval niet te worden geraadpleegd. De handtekeningen van de werkgever en de werknemer onder de vaststellingsovereenkomst zijn dan voldoende (tenzij de werknemer zich binnen twee weken na ondertekening van de overeenkomst bedenkt).
Als het met een of meerdere werknemers niet lukt om afspraken te maken over de beëindiging van hun arbeidsovereenkomst, dan moet je als werkgever het UWV benaderen. De werkgever moet dan alle mogelijke bewijsmiddelen van de beëindiging van zijn bedrijf toesturen, zoals de opzegging van de huur van het bedrijfspand, de opzegging van de afspraken met leveranciers en/of de verkoopfactuur van de inventaris. Als het UWV ervan overtuigd is dat het bedrijf wordt beëindigd, dan geven zij toestemming en kan de werkgever de arbeidsovereenkomsten opzeggen. De werknemers hebben dan wel aanspraak op de transitievergoeding.
2. Hoe voorkom je dat een werknemer de vaststellingsovereenkomst wil vernietigen?
Door de instemming van de werknemer goed te onderzoeken. Als een werknemer bijvoorbeeld tijdens een ruzie heeft geroepen dat hij 'er geen zin meer in heeft' en vervolgens vertrekt, dan lijkt het alsof de werknemer instemt met het ontslag. Maar je mag er in zo'n situatie niet zomaar van uitgaan dat de werknemer daadwerkelijk wil opzeggen. Het is nog verstandig om de werknemer bedenktijd te bieden en hem te adviseren een advocaat te zoeken.
Leg de gemaakte afspraken zo duidelijk mogelijk vast in de vaststellingsovereenkomst. Het is daarbij van belang om in de overeenkomst op te nemen dat de werknemer zich bewust is van de gemaakte afspraken.
3. Is het voor het recht op een WW-uitkering noodzakelijk dat het ontslag via de kantonrechter loopt?
Nee, dat hoeft niet. Als partijen het er over eens zijn dat de arbeidsovereenkomst moet eindigen en er ligt geen 'dringende reden' aan de beëindiging van de arbeidsovereenkomst ten grondslag, dan is een goed opgestelde overeenkomst tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden voldoende om de WW-rechten van de werknemer te waarborgen. Of de werknemer aansluiten aan het einde van de arbeidsovereenkomst een WW-uitkering kan vragen hangt onder andere af van het in acht nemen van de voor de werkgever geldende opzegtermijn.
4. Mag je schriftelijk overeenkomen dat je geen transitievergoeding betaalt?
Jazeker, werkgever en werknemer mogen schriftelijk overeenkomen dat er geen transitievergoeding zal worden betaald. In alle gevallen waarbij je de beeindiging van de arbeidsovereenkomst in onderling overleg met de werknemer regelt, is er voor een werkgver geen verplichting tot het betalen van een transitievergoeding of enige andere vergoeding. Het punt is natuurlijk wel dat de werknemer ook met de vaststellingsovereenkomst moet instemmen. In de praktijk zal een werknemer meestal alleen akkoord willen gaan met een vaststellingsovereenkomst als daarin minimaal een beëindigingsvergoeding ter hoogte van de transitievergoeding is opgenomen.
Meer informatie?
Wil je meer informatie of advies over een traject om tot een beëidiging van een arbeidsovereenkomst in onderling over te komen, neem dan contact op met Laura Wevers, arbeidsrecht juriste, telefoonnummer 088-0124747 of stuur Laura een e-mail.