Toegang tot de bedrijfsarts
Voor werknemers
De werkgever is verplicht tot inschakeling van een bedrijfsarts voor wettelijk gedefinieerde taken. De begeleiding van een werknemer met een gezondheidsprobleem kan daar onder vallen als de werknemer verzuimt, of wanneer er sprake is van een (vermoede) beroepsziekte. Daarnaast kan een werknemer die een ziekte heeft maar daarmee ‘gewoon’ aan het werk is, sinds 1 juli 2017 eisen dat de werkgever een bedrijfsarts ter beschikking stelt voor eventuele adviezen waaraan de werknemer behoefte heeft. Sinds die datum is de gewijzigde Arbowet van kracht en heeft elke werknemer het wettelijk recht om de bedrijfsarts te spreken (arbeidsgeneeskundig/open spreekuur).
Het preventief spreekuur
Het preventief spreekuur is bedoeld voor jou als medewerker om (dreigende) gezondheidsklachten en werk te bespreken met een (praktijkondersteuner) bedrijfsarts. Samen kijken jullie naar wat er nodig is om uitval te voorkomen.
Toegang tot het preventief spreekuur
Je kunt zelf een preventief spreekuur aanvragen zonder tussenkomst of betrokkenheid van je werkgever. Toegang tot het preventief spreekuur is namelijk je wettelijk recht. P & P Arbo verwerkt de aanvraag zonder jouw gegevens te delen met je werkgever. Dit betekent dat we de werkgever niet informeren over de afspraak, en de vermelding op de factuur anoniem is.
De (praktijkondersteuner) bedrijfsarts neemt alleen met jouw nadrukkelijke toestemming contact op met je werkgever. Niet om de gezondheidsklachten te bespreken maar om samen een passende oplossing te vinden.
Informatie voor de werkgever of leidinggevende
Alleen de medewerker kan een preventief spreekuur aanvragen. Als werkgever kun je de medewerker wel wijzen op het bestaan ervan en voorstellen om een afspraak te maken. Het preventief spreekuur heeft een vrijwillig karakter. De medewerker bepaalt dus zelf of hij de afspraak aanvraagt. In sommige gevallen stelt een professional een terugkoppeling op. Dit gebeurt op verzoek van de medewerker. De keuze om de terugkoppeling te delen met de werkgever ligt ook bij de medewerker.
Hoe vraag je een preventief spreekuur aan?
Neem telefonisch contact op met de arbodienst.
Deskundig oordeel
Wat is een deskundigenoordeel van het UWV?
Een deskundigenoordeel is een oordeel van het UWV over de re-integratie. Zowel werkgever als werknemer kunnen een DO aanvragen. Dit gebeurt met name in geval van onenigheid over de re-integratie en bij gespannen arbeidsrelaties. Het UWV geeft telkens antwoord op één van de volgende vragen:
- Kan de werknemer op een bepaalde datum zijn eigen werk weer volledig doen? of
- Heeft de werknemer genoeg gedaan voor zijn re-integratie? of
- Is het werk, binnen of buiten het bedrijf, dat de werknemer moet doen passend? of
- Heeft u genoeg gedaan aan de re-integratie van uw werknemer? of
- Kunt u het veelvuldig ziekteverzuim van uw werknemer binnen 26 weken verminderen als het werk van uw werknemer wordt aangepast? Of door uw werknemer te herplaatsen in een andere passende functie, eventueel door bijscholing?
Als je een deskundigenoordeel aanvraagt, zal het UWV een onafhankelijke verzekeringsarts of arbeidsdeskundige inschakelen om de situatie van jou als werknemer te bekijken.
Het is van belang om te beseffen dat deze deskundigen alleen een uitspraak kunnen doen over de medische aspecten van de situatie. Zij mogen dus geen juridisch oordeel vellen, bijvoorbeeld over de vraag of je recht hebt op loondoorbetaling of niet.
Het UWV geeft in het DO geen advies over hoe u de re-integratie verder kunt aanpakken. Daarnaast is een DO niet bindend maar betrekt het UWV het wel bij de beoordeling van het re-integratieverslag. Een DO kan worden aangevraagd tot 18 maanden na de 1e ziektedag.
Termijn deskundigenoordeel
Het laten uitvoeren van een deskundigenoordeel duurt twee tot vier weken. Het is verstandig om met UWV over die termijn te overleggen, om verrassingen uit te sluiten. Na afloop van de termijn ontvangen jij, je werkgever en de bedrijfsarts het deskundigenoordeel.
Wat kost een deskundigenoordeel UWV?
Aan een deskundigenoordeel zijn kosten verbonden voor degene die de aanvraag bij het UWV indient. Voor werknemers kost een aanvraag 100 euro.