Minister Van Gennip (SZW) informeert de Tweede Kamer dat de ministerraad akkoord is met het initiatiefwetvoorstel uniform wettelijk minumumuurloon. Wat betekent het wetsvoorstel voor jou als werkgever?
Hoe zit het nu?
In Nederland geldt thans een minimummaandloon. Van het minimummaandloon wordt het minimumweekloon en het minimumdagloon berekend. Maar een uniform minimumuurloon kan nu niet van het minimummaandloon worden berekend. Dat komt omdat het minimumuurloon verschilt bij een 40-urige, 38-urige of een 36-urige werkweek.
Om tot een minimumuurloon te komen, moet het minimumweekloon worden gedeeld door de ‘normale arbeidsduur’. Met andere woorden, als 36 uur de normale werkweek is, dan wordt het minimumweekloon gedeeld door 36. Is 40 uur de normale werkweek, dan wordt het(zelfde) minimumweekloon gedeeld door 40, waardoor het uurloon dus lager is. Dit heeft tot gevolg dat een werknemer in het ene bedrijf meer uren (bijvoorbeeld 40) moet werken voor het(zelfde) minimumloon als een werknemer in een ander bedrijf (bijvoorbeeld maar 36 uur).
Uniform minimumuurloon
Met de Wet invoering minimumuurloon hangt het minimumloon per uur straks niet meer af van de lengte van de werkweek. De bedoeling is om een wettelijk minimumuurloon in te voeren, waardoor iedere werknemer voor elk uur dat hij werkt recht heeft op hetzelfde minimumloon. Daarbij maakt het niet uit of hij 36 uur of 40 uur per week werkt. De invoering van een wettelijk minimumuurloon zorgt voor een eerlijker en transparanter minimumloon. De hoogte van het minimumloon per uur wordt hierdoor niet alleen voor iedereen gelijk, maar ook inzichtelijker. Met de invoering van een uniform minimumuurloon wordt ook de handhaving vereenvoudigd.
Wat betekent dit voor het huidige minimumuurloon?
De bedoeling van de initiatiefnemer is om het minimumuurloon te baseren op een arbeidsomvang van 36 uur per week. Daardoor zal het minimumloon gemiddeld 4% stijgen:
- waar een 36-urige werkweek geldt, blijft het minimumloon gelijk
- in sectoren met een hoge normale arbeidsduur per week stijgt het minimumloon misschien wel 10%.
Als jouw werknemers een vaste urenomvang hebben van meer dan 36 uur per week, betekent dit dus dat je de werknemer die onder het vast te stellen minimumuurloon zitten meer moet gaan betalen.
Per wanneer?
Het wettelijk minimumuurloon wordt per 1 januari 2024 ingevoerd.
Meer informatie of advies?
Wil je meer informatie hierover, neem dan contact op met Laura Wevers, arbeidsrecht juriste, telefoonnummer 088-0124747 of stuur Laura een e-mail.