Het kabinet wil niet opnieuw generieke overheidssteun geven bij mogelijke nieuwe maatregelen tegen corona. Ondernemers krijgen alleen steun bij het zwaarste scenario en als bedrijven volledig en langdurig moeten sluiten.
Dat schrijven de ministers van Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën en de staatssecretaris Fiscaliteit aan de Tweede Kamer.
Eerdere steun- en herstelpakket
Voor twee jaar lang heeft het kabinet onder andere bedrijven en ondernemers financieel geholpen met gevolgen van de coronamaatregelen. Vaak moesten bedrijven hun deuren sluiten. Met het steun- en herstelpakket bood de overheid zekerheid door financiële steun. Maar deze steun heeft zijn effect gehad op de economie en een steunpakket op de langere termijn is niet houdbaar. Coronasteun kostte elk huishouden tot nog toe € 5.000. Daarom wil het kabinet terugkeren naar een normale balans voor de verdeling van risico’s tussen ondernemers en de samenleving.
Schuldenaanpak
Het kabinet zal zich meer gaan richten op schuldenaanpak. Veel bedrijven en ondernemers hebben namelijk schulden opgebouwd. Het kabinet wil met oplossingen komen voor ondernemingen die in de kern gezond waren, maar door coronaschulden niet vooruitkomen. Onder andere door het effect van een toenemende schuldenlast voor bedrijven en ondernemers door corona te beperken. Bijvoorbeeld door goede informatievoorziening aan de bedrijven en ondernemers waaruit blijkt welke ondersteuning er in geval van zakelijke en/of privéschulden specifiek per rechtsvorm beschikbaar is. Bedrijven en ondernemers kunnen met hun vragen over oplossingsroutes en welke hulp beschikbaar is bij zakelijke en/of persoonlijke schulden terecht bij de daarvoor bestemde instanties zoals de Kamer van Koophandel of de gemeente.
Maar het kabinet kijkt ook naar toekomstige knelpunten voor deze bedrijven en ondernemers. Dit zal het kabinet doen met verschillende opties:
- Door het effect van de schuldenaanpak te monitoren op basis van rapportages van de Kamer van Koophandel.
- Op individueel niveau bestaat er de landelijke casuïstiektafel om tot oplossingen voor schrijnende gevallen te komen. Dit zijn ondernemers die bij diverse uitvoeringsorganisaties schulden hebben. Om regie hierover te kunnen voeren, stelt het kabinet een aanjager voor de schuldenaanpak aan.
- De absorptiecapaciteit van rechtbanken, gemeenten en de Belastingdienst in kaart brengen om te onderzoeken of deze instanties goed zijn uitgerust op een piek in de toestroom van ondernemers met schulden.
- een internetconsultatie moet verder in beeld brengen hoe ondernemers die door de coronacrisis belastingschulden hebben, ondersteund kunnen worden en waar nog knelpunten liggen.
Toekomstige situatie
Nieuwe maatregelen vallen niet uit te sluiten en het is belangrijk dat je je als werkgever hierop instelt. De kans is aanwezig dat je in deze situatie geen overheidssteun zal ontvangen. Het is dus belangrijk zo snel mogelijk zo financieel fit mogelijk te worden om mogelijke nieuwe maatregelen op te kunnen vangen. Hierbij kan je de volgende hulpmiddelen gebruiken.
- Een belangrijk aspect hierbij is het terugbetalen van openstaande schulden. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van de website geldfit.nl om te zien welke mogelijkheden er zijn als je nog financiële problemen ervaart of schulden hebt.
- Op de website van de Kamer van Koophandel staat handige informatie over de terugbetalingsregeling van coronasteun en een stappenplan als je hier moeite mee hebt.
- Je kan als werkgever vanaf 1 oktober 2021 weer gebruik maken van de Regeling Werktijdverkorting (wtv). Deze regeling geldt voor buitengewone omstandigheden voor een beperkte tijd. De nasleep van de coronacrisis valt hier niet onder.
- Wil je hulp bij het toekomstbestendig maken van jouw onderneming? Of overweeg je te stoppen met jouw onderneming, maar weet je niet hoe? Dan kan jouw gemeente je hierbij helpen.
- Regionale mobiliteitsteams kunnen je helpen bij werk-naar-werk begeleiding van jouw personeel.
Wil je meer informatie over wat de mogelijkheden zijn. Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.
Groet,
Laura (Arbeidsjurist)