Het wettelijk minimumloon gaat op 1 januari 2023 in één keer met 10,15% omhoog. Daarnaast komt er in 2024 een wettelijk minimumuurloon op basis van een 36-urige werkweek.
Het gaat om een buitengewone verhoging. Standaard stijgt het wettelijk minimumloon elk halfjaar mee met de cao-lonen. Die is in 2023 2,05%. De extra verhoging bedraagt 8,05%.
Het kabinet wijkt met de maatregel af van de eerder, in de Voorjaarsnota, aangekondigde verhoging. Toen was vanwege de stijgende kosten en inflatie al besloten dat het minimumloon harder moest stijgen dan normaal, namelijk in drie stappen met 7,5% in totaal. Nu komt daar dus een verhoging van 0,55% bovenop en wordt de stijging niet in drie jaar maar ineens doorgevoerd.
De verhoging gebeurt op basis van een Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB). De minimumloonsverhoging werkt door in alle aan het minimumloon gekoppelde regelingen, waaronder de bijstand, de AOW en lopende loongerelateerde uitkeringen zoals de WIA en de WW.
Wettelijk minimum uurloon
Daarnaast wordt per 1 januari 2024 een wettelijk minimumuurloon ingevoerd op basis van een 36-urige werkweek. Nederland hield tot nu toe over het algemeen het minimum-maandloon aan in plaats van het uurloon. Het mininumuurloon verschilt namelijk per aantal gewerkte uren per week. Bij een contract van 40 uur ligt het uurloon lager dan bij 36 uur. Het kabinet gaat dat nu gelijktrekken.
Meer informatie of advies?
Wil je meer informatie of advies? Neem dan contact op met Samir Limam, telefoonnummer 088-0124747 of stuur Samir een e-mail.