Bij de salarisronde van mei wordt bij veel bedrijven de vakantiebijslag aan werknemers weer uitbetaald. Maar mag je dit ook op een ander moment uitbetalen? Deze en drie andere vragen beantwoorden wij in dit artikel.
1. Mag je een lager percentage dan 8% als vakantiebijslag uitbetalen?
Nee, dat mag niet. In beginsel is de vakantiebijslag minimaal 8% van het brutoloon en maximaal driemaal het minimumloon, maar van dat laatste mogen werkgevers afwijken in het voordeel van de werknemer. Méér vakantiebijslag uitbetalen mag dus wel en dat gebeurt ook regelmatig. Er zijn werkgevers die vakantiebijslag toewijzen over het hele loon, of over een hoger percentage, zoals 8,33%. Soms is het zelfs verplicht om meer uit te betalen, namelijk als een hoger percentage in cao, arbeidsvoorwaardenreglement of arbeidsvoorwaarde is opgenomen.
2. Over welk (loon)bedrag moet 8% vakantiebijslag worden betaald?
De vakantiebijslag is minimaal 8% van het brutoloon. Niet alle bijslagen en vergoedingen hoeven in de berekening van het brutoloon te worden meegenomen. De volgende bedragen zijn niet verplicht om hierin mee te tellen (maar het mag wel):
- de vakantiebijslag;
- winstuitkeringen;
- (incidentele) uitkeringen bij bijzondere gelegenheden;
- pensioen- en spaarregelingen;
- een transitievergoeding;
- onkostenvergoedingen;
- kostwinnersvergoedingen (extra uitkeringen aan kostwinners in sommige bedrijfstakken);
- eindejaarsuitkeringen; en
- vergoeding voor ziektekosten.
In bovenstaand lijstje zijn meeruren en overuren niet opgenomen. Dit houdt in dat een werknemer ook recht heeft op vakantiebijslag over meer- en/of overuren. Hetzelfde geldt voor een eventuele overwerktoeslag. Ook over die toeslag heeft een werknemer recht op vakantiebijslag.
3. Kun je vakantiebijslag ook op een later moment betalen, of in delen? Of zelfs helemaal niet?
De meeste bedrijven doen de uitbetaling eens per jaar, met de salarisbetaling van mei. In een cao of arbeidsovereenkomst kan anders worden bepaald, zodat de betaling ook in termijnen per half jaar, kwartaal of maand kan worden gedaan. Als het maandelijks gebeurt, moet dit wel goed blijken uit de arbeidsovereenkomst en de loonstrook.
Je kunt als werkgever niet eenzijdig bepalen dat de vakantiebijslag later of in delen wordt betaald. Het is alleen mogelijk als het in de wet, cao of arbeidsovereenkomst is bepaald. Doe je dit toch zonder grond, dan kan de werknemer verhoging en rente vorderen.
Je kunt als werkgever wel individuele afspraken maken met een werknemer over de uitbetaling van de vakantiebijslag. Die afspraken moeten dan schriftelijk worden vastgelegd. Houd er wel rekening mee dat dit negatief voor de werknemer kan zijn bij een faillissement en dat het je plicht als goed werkgever is om je werknemer hiertegen te beschermen.
4. Moet je ook vakantiebijslag betalen over uitbetaalde vakantiedagen?
Ja, dat moet. In de wet (artikel 6 Wet Minimumloon en -vakantiebijslag) staat wat onder 'loon' moet worden verstaan. In hetzelfde artikel staat een limitatief lijstje van uitkeringen en bijslagen die niet onder ‘loon’ vallen. Nu uitbetaalde vakantiedagen er niet in worden genoemd, is de conclusie dat de uitbetaling van die dagen onder loon vallen. Zij tellen derhalve mee bij de berekening van de vakantiebijslag.
Meer informatie of advies?
Wil je meer informatie hierover, neem dan contact op met Laura Wevers, arbeidsrecht juriste, telefoonnummer 088-0124747 of stuur Laura een e-mail.